study of Food Chemisty at the University of Hohenheim/Stuttgart
Activities:
dissertation theme: Lipid Analysis
Publications:
Poster:
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
March, 07 - 08, 2017, Sigmaringen/Germany
Marco Müller, Alexander Kröpfl, Walter Vetter: Isolierung von drei Tocotrienolen aus Palmöl-Vitamin E Kapseln.
46. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September, 25 - 28, 2017, Würzburg/Germany
Alexander Kröpfl, Simon Hammann, Walter Vetter: Mehr als 170 ungesättigte Vitamin E-Verbindungen in einer Nahrungsergänzungskapsel aus Reiskleieöl.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
March, 06 - 07, 2018, Gießen/Germany
Alexander Kröpfl, Walter Vetter: Entwicklung einer Methode zur Bestimmung von Tocochromanolen im Unverseifbaren mittels GC/MS.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
March, 05 - 06, 2019, Stuttgart Hohenheim/Germany
Alexander Kröpfl, Vera Gottstein, Walter Vetter: Bestimmung des Vitamin-E-Gehaltes in pflanzlichen Ölen mittels Säulenchromatographie und GC/MS.
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September, 16 -18, 2019, Dresden/Germany
Alexander Kröpfl, Nicole Nemetz, Marco Müller, Walter Vetter: Isolierung von γ-Tocomonoenol aus Kürbiskernöl mittels Gegenstromverteilungschromatographie.
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September, 16 -18, 2019, Dresden/Germany
Alexander Kröpfl, Nicole Nemetz, Marco Müller, Walter Vetter: Sina Schweizer, Alexander Kröpfl, Walter Vetter: DC-Bestimmung von Vitamin-E-Verbindungen in Nahrungsergänzungsmitteln.
Artikles:
Simon Hammann, Alexander Kröpfl, Walter Vetter (2016):
More than 170 polyunsaturated tocopherol-related compounds in a vitamin E capsule: Countercurrent chomatographic enrichment, gas chromatography/mass spectrometry analysis and preliminary identification of the potential artefacts.
J. Chromatogr. A 1476: 77-87 (DOI: 10.1016/j.chroma.2016.11.018)
Jannik Sprengel, Sina Wieselmann, Alexander Kröpfl, Walter Vetter (2019):
High amounts of chlorinated paraffins in oil-based vitamin E dietary supplements on the German market.
Environ. Int. 128: 438-445 (DOI: 10.1016/J.envint.2019.04.065)
Marco Müller, Alexander Kröpfl, Walter Vetter (2020):
Identification of two a-tocodienol isomers in palm oil after countercurrent chromatographic enrichment.
JAnal. Bioanal. Chem. 412: 795-902 (DOI: 10.1007/s00216-019-02303-1)
Alexander Montoya, Tankj Wagner, Nadine Sus, Marco Müller, Alexander Kröpfl, Walter Vetter, Jan Frank (2021):
Cytotoxicity, cellular uptake, and metabolism to short-chain metabolites of 11'-α-tocomonoenol is similar to RRR-α-tocopherol in HepG2 cells.
Free Rad. Biol. Med. 177: 24-30 (DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2021.10.018)
Alexander Kröpfl, Nicole Jasmin Nemetz, Andrea Goncalves Peca, Walter Vetter (2022):
Countercurrent chromatography isolation of 11’-γ-tocomonoenol from pumpkin seed oil with detection of novel minor tocochromanols.
J. Am. Oil Chem. Soc. 99: 15-26 (DOI: 10.1002/aocs.12559)
Alexander Kröpfl, Sina Schweizer, Walter Vetter (2022):
Quantification of tocochromanols in vitamin E–dietary supplements by instrumental thin layer chromatography.
Eur. Food Res. Technol. 248: 1653-1662, (DOI: 10.1007/s00217-022-03993-1)
Alexander Montoya-Arroyo, Viola Brand, Alexander Kröpfl, Walter Vetter, Jan Frank (2024):
Metabolism of 11'-α-and 11'-γ-tocomonoenols in HepG2 cells favors the γ-congener and results predominantly in carboxymethyl-butylhydroxychromans.
Mol. Nutr. Food Res. 68: 2300657 (DOI: 10.1002/mnfr.202300657)